Linia do wytwarzania produktu spożywczego w postaci: płatków zbożowych z kompozycją ziół
Informacje
W dn. 14.10.2021 nasza firma brała udział w wydarzeniu "Innowacje w praktyce". Szczegółowe informacje na www.cine.edu.pl. Nasz projekt w konferencji został nagrodzony srebrnym medalem.

Skrobia szybko strawna RDS (%) | Skrobia oporna SDS (%) | Błonnik RS (%) | |
Płatki surowe | 41,4 | 28,8 | 9,8 |
110 0 C | 48,2 | 22,8 | 9,4 |
Uzyskana mieszanka tych dwóch grup produktów dobranych według właściwości odżywczych, prozdrowotnych oraz według właściwych proporcji może być zalana gorącym mlekiem lub wodą i bez gotowania po kilu minutach stanowić nową żywność wyróżniającą się wysoką jakością do codziennej konsumpcji. Połączenie kompozycji ziołowych o działaniu poprawiającym wybrane aspekty zdrowia z produktami zbożowymi zawierającymi znane składniki odżywcze, jak: białko, błonnik, skrobię, witaminy, czy mikroelementy w jedną żywność może przeciwdziałać wielu chorobom chronicznym jak: choroby serca, cukrzyca, rak, osteoporoza, otyłość i inne. Jednocześnie nowa metoda zapewni produkcję żywności na najwyższym poziomie czystości mikrobiologicznej, bez pozostałości zanieczyszczeń chemicznych.
Ponadto będzie ona mogła być stosowana w dużej skali społecznej a jej produkcja będzie efektywna ekonomicznie przy niskim zużyciu energii cieplnej oraz zmniejszeniu odpadów. Technologię tę z powodzeniem będzie można stosować w procesie produkcji wyrobów: mieszanki śniadaniowej płatków owsianych z kompozycją ziół o znanej zawartości substancji bioaktywnych jako danie śniadaniowe do zalania gorącym mlekiem lub wodą nie wymagające gotowania, batoników i przekąsek zbożowo - ziołowych, suplementów diety, gotowych mieszanek dla osób uprawiających sporty wyczynowe, specjalne mieszanki wzmacniające do osób starszych i dorastającej młodzieży itp.
Schemat linii technologicznej produkcji płatków zbożowych z dodatkiem ziół
1. Nawilżacz, 2. Zbiornik przejściowy, 3. Walce obrotowe, 4. Suszarka fluidyzacyjna, 5. Chłodnica, 6. Transport pneumatyczny płatków, 7. Dozownik płatków, 8. Sterylizator ziół, 9. Transport pneumatyczny ziół, 10. Dozownik ziół, 11. System pakujący, 12. Waga, 13. Nagrzewnica, 14. Wentylator nadmuchowy, 15. Separator, 16. Rekuperator, 17. Wentylator wyciągowy, 18. Zbiornik wody ozonowej, 19. Pompa, 20. Generator ozonu, 21. Wentylator nadmuchowy, 22. Rekuperator, 23. Separator, 24. Wentylator wyciągowy, 25. Czerpnia powietrza, 26. Filtr powietrza. Wg patentu nr P.433646.Producent urządzenia ściśle współpracuje z Uniwersytetem Medycznym w Lublinie. Optymalizacja składu kompozycji ziół może zostać opracowana przez zespół doświadczonych naukowców wg zapotrzebowania klienta, np.:
- „Kompozycja prozdrowotna ziół o właściwościach poprawiających kondycję ruchową – do spożywania z płatkami z owsa zwyczajnego”
- „Kompozycja prozdrowotna ziół o właściwościach regulujących poziom cukru – do spożywania z płatkami z owsa zwyczajnego”
- „Kompozycja prozdrowotna ziół o właściwościach relaksujących oraz ułatwiających zasypianie – do spożywania z płatkami z owsa zwyczajnego”, itp.
