Linia do mikronizacji ziarna zbóż roślin oleistych i motylkowych typ MFP
Przeznaczenie lini
Linia do mikronizacji termicznej przeznaczony do obróbki ziarna zbóż, roślin motylkowych i oleistych jak na przykład ziarna kukurydzy, owsa, jęczmienia, pszenicy, grochu, soi i tym podobnych.
Zalety suszenia
W efekcie procesu mikronizacji uzyskuje się żelatynizację skrobi na wysokim poziomie, co prowadzi do poprawy strawności i zwiększenia wartości energetycznej ziarna. Poprawia się smak, białko ulega denaturacji i poprawia się jego strawność. Dodatkowo eliminuje się niepożądaną mikroflorę bakteryjną. Tak przygotowany surowiec stanowi cenną bazę do produkcji wysokiej jakości pasz. Proces ten może być stosowany zarówno w przemyśle paszowym jak i spożywczym. Do celów spożywczych poddaje się mikronizacji produkty zbożowe, takie jak: płatki zbożowe, zarodki, otręby, kasze itp. Do każdego produktu jest ustalana optymalna temperatura i czas mikronizacji .
Do zapytania ofertowego prosimy dołączyć wypełnioną ankietę
Przewaga konkurencyjności
Opatentowana technologia i oraz prosta budowa mkronizera wg patentu nr 229669 daje możliwości adaptacji urządzenia do różnych produktów.
Brak części ruchomych, brak napraw i remontów oraz przestojów z tym związanych. Łatwość obsługi sprowadzona do obserwacji parametrów suszenia. Najlepsze parametry zużycia energii w przeliczeniu na kilogram produktu na poziomie ok. 0,082 kW/1 kg surowca, odzysk ciepła odpadowego, niemal całkowity brak odpadów produkcyjnych. Całość w wykonaniu całkowicie ze stali kwasoodpornej.
Bardziej dokładny opis linii zawiera
Dane techniczne linii MFP | 1000 | 2000 | 3000 | 4000 | 5000 | 6000 | |
zdolność przerobowa ziarna | kg/h | 1000 | 2000 | 3000 | 4000 | 5000 | 6000 |
zapotrzebowanie energii cieplnej promienników gazowych |
kW | 100 | 200 | 300 | 400 | 500 | 600 |
zużycie gazu ziemnego | m3/h | 10,0 | 20,0 | 30,0 | 40,0 | 50,0 | 60,0 |
zużycie gazu propanu | m3/h | 6,6 | 13,2 | 19,8 | 26,4 | 33,0 | 39,6 |
zużycie energii elektrycznej | kW | 67,0 | 78,5 | 90,0 | 98,0 | 105,0 | 110,0 |
zapotrzebowanie wody do nawilżania | l/h | 260 | 520 | 780 | 1040 | 1300 | 1560 |
wilgotność początkowa ziarna surowego | % | ok. 11 - 12% | |||||
wilgotność po nawilżeniu | % | do 30 % | |||||
wilgotność końcowa ziarna po mikronizacji | % | ok. 6 - 12% | |||||
temperatura ziarna po mikronizacji | °C | 100 - 120°C | |||||
temperatura procesowa mikronizacji | °C | ok 180°C | |||||
temperatura ziarna wychłodzonego | °C | ok +5° C ponad temp. otoczenia | |||||
zatrudnienie | 1-2 osoby/zmianę | ||||||
powierzchnia montażowa | m2 | 150 | 200 | 300 | 400 | 550 | 600 |
Linia technologiczna typ MFP do żelatynizacji (mikronizacji) ziarna zbóż, nasion strączkowych i oleistych (patent Nr 229669)
1 - komora czyszcząco - ogrzewająca, 2 – dowilżacz, 3 – zbiornik przejściowy, 4 – sito fluidyzacyjne, 5 – suszarka fluidyzacyjna, 6 – promienniki podczerwieni, 7 – wysyp materiału, 8 - wentylator, 9 – przenośnik kubełkowy, 10 – dozownik, 11 – walce płatkujące, 12 – fluidyzacyjna komora chłodząca, 13 – czerpnia powietrza, 14 – separator, 15 – wentylator, 16 – rekuperator ciepła, 17 – wentylator, 18 – nagrzewnica, 19 – czerpnia powietrza, 20 – filtr Hepa, 21 – wentylator, 22 - przenośnikOchrona patentowa
Niniejszy sposób i urządzenia do żelatynizacji skrobi jest naszą własnością i został zgłoszony do ochrony w Urzędzie Patentowym RP, patent Nr 229669.
Uwaga! W wyniku procesu ciągłego udoskonalenia linii podane wyżej parametry eksploatacyjne należy traktować jak szacunkowe a które w przyszłości mogą ulec zmianie.