Linia do wytwarzania produktu spożywczego w postaci: płatków zbożowych z kompozycją ziół

Przeznaczenie lini

Produkty zbożowe, takie jak: płatki, kasze, otręby, zarodki ziarna itp. posiadają wysokie wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Zawierają między innymi skrobię, białko, tłuszcz, witaminy, błonnik oraz sole mineralne. Po dodaniu w odpowiedniej proporcji wyselekcjonowanej kompozycji ziół substancji bioaktywnych powstały produkt oprócz wartości odżywczych posiada walory prozdrowotne.

Głównymi podzespołami linii do produkcji są:

- Nawilżacz sterylizujący ziarna,
- Transport pneumatyczny,
- Zbiornik przejściowy do wyrównywania wilgoci,
- Dozownik płatków,
- Dozownik,
- Sterylizator rozdrobnionych ziół,
- Płatkujące walce obrotowe,
- Układ nadmuchowo wyciągowy,
- Suszarka fluidyzacyjno – promiennikowa,
- Transport pneumatyczny,
- Układ nadmuchowo wyciągowy powietrza z nagrzewnicą, cyklonem i rekuperatorem ciepła,
- Dozownik wielogłowicowy ziół,
- Chłodnica obrotowa.

Linia posiada zasobniki dozujące płatki oraz zioła. Ostatecznie, płatki i kompozycja ziół są pakowane w jednorazowe opakowania i przekazywane bezpośrednio do sprzedaży detalicznej. Celem naszego wynalazku jest opracowanie metody oraz urządzenia do produkcji zestawów prozdrowotnych produktów zbożowo – ziołowych wykorzystujących synergiczne połączenia produktów , takich jak: płatki zbożowe, kasze, otręby, zarodki ziarna itp. z kompozycją ziół których celem jest uzupełnienie normalnej diety, będących skoncentrowanym źródłem witamin i/lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny.

Po zbadaniu w laboratorium uzyskano wyniki zebrane w Tab.1 poniżej w zestawieniu z płatkami przed obróbką.

  Skrobia szybko strawna RDS (%) Skrobia oporna SDS (%) Błonnik RS (%)
Płatki surowe 41,4 28,8 9,8
110 0 C 48,2 22,8 9,4

Uzyskana mieszanka tych dwóch grup produktów dobranych według właściwości odżywczych, prozdrowotnych oraz według właściwych proporcji może być zalana gorącym mlekiem lub wodą i bez gotowania po kilu minutach stanowić nową żywność wyróżniającą się wysoką jakością do codziennej konsumpcji. Połączenie kompozycji ziołowych o działaniu poprawiającym wybrane aspekty zdrowia z produktami zbożowymi zawierającymi znane składniki odżywcze, jak: białko, błonnik, skrobię, witaminy, czy mikroelementy w jedną żywność może przeciwdziałać wielu chorobom chronicznym jak: choroby serca, cukrzyca, rak, osteoporoza, otyłość i inne. Jednocześnie nowa metoda zapewni produkcję żywności na najwyższym poziomie czystości mikrobiologicznej, bez pozostałości zanieczyszczeń chemicznych.

Ponadto będzie ona mogła być stosowana w dużej skali społecznej a jej produkcja będzie efektywna ekonomicznie przy niskim zużyciu energii cieplnej oraz zmniejszeniu odpadów. Technologię tę z powodzeniem będzie można stosować w procesie produkcji wyrobów: mieszanki śniadaniowej płatków owsianych z kompozycją ziół o znanej zawartości substancji bioaktywnych jako danie śniadaniowe do zalania gorącym mlekiem lub wodą nie wymagające gotowania, batoników i przekąsek zbożowo - ziołowych, suplementów diety, gotowych mieszanek dla osób uprawiających sporty wyczynowe, specjalne mieszanki wzmacniające do osób starszych i dorastającej młodzieży itp.

eureka_linia_do_platkow_z_dodatkiem_ziol

Producent urządzenia ściśle współpracuje z Uniwersytetem Medycznym w Lublinie. Optymalizacja składu kompozycji ziół może zostać opracowana przez zespół doświadczonych naukowców wg zapotrzebowania klienta, np.:

  • „Kompozycja prozdrowotna ziół o właściwościach poprawiających kondycję ruchową – do spożywania z płatkami z owsa zwyczajnego”
  • „Kompozycja prozdrowotna ziół o właściwościach regulujących poziom cukru – do spożywania z płatkami z owsa zwyczajnego”
  • „Kompozycja prozdrowotna ziół o właściwościach relaksujących oraz ułatwiających zasypianie – do spożywania z płatkami z owsa zwyczajnego”, itp.

Płatki owsiane mikronoizowane w profilaktyce leczniczej ze względu na zawarte substancje działają antydepresyjnie, poprawiają nastrój oraz spowalniają procesy starzenia.

Zawarty w płatkach błonnik spowalnia przyswajanie cukrów, zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Frakcja nierozpuszczalnego błonnika zawartego w płatkach poprawia między innymi pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków. Tłuszcz składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Dobroczynnie wpływają na nawilżenie skóry, łagodzą podrażnienia spowodowane alergią oraz chronią przed nowotworami.

Pozostałe produkty

 
 
Linia_do_mikronizacji_oferta

Linia do mikronizacji ziarna zbóż roślin oleistych i motylkowych typ MFP

stanowisko_badawcze_procesow_mikronizacji_oferta

Stanowisko badawcze procesów mikronizacji

 
 
POTRZEBUJESZ POMOCY

Skontaktuj się z nami!
Zadzwoń +48 602 773 252